Vaak is renoveren ook een kans om fouten recht te zetten: bij deze mooi gelegen rijwoning langs de Handzamevaart in Diksmuide is dat het geval. De woning werd vrij recent aangepakt, maar vertoont al na enkele jaren vele gebreken, getuigend van ondoordachte beslissingen. De bouwheer vraagt ons een ontwerp te maken waarbij een bestaande uitbouw met twee bouwlagen plaats ruimt voor een nieuwe uitbreiding over één bouwlaag. De noordgerichte stadstuin kan hiervan profiteren én het gelijkvloers dient met minimale ingrepen een nieuw leven te krijgen. De recent geplaatste trap wordt behouden en er wordt gevraagd naar bergruimte en een eventuele oplossing voor de zeer smalle inkomhal.

In de leefruimte draaien we de indeling om. Gezien de beperkte breedte, gaan we in de lengte op zoek naar ruimte. We creëren hiervoor een langgerekte sokkel die zich zowel als bank, opbergruimte als TV-meubel identificeert. De lange lijnen benadrukken de diepte van de woning en verbinden de leefruimte via de nieuwe aanbouw met de ommuurde ‘stadstuin’, die vrijwel steeds zonlicht geniet.

De nieuwe uitbouw is een zoektocht naar eenvoud. De achtergevel bestaat volledig uit glas. Langs de beide perceelsgrenzen wordt bergruimte gecreëerd dmv. kastenwanden, die zelfs de wasmachine en droogkast ergonomisch plaats geven. Het vrijstaande keukeneiland is gevormd naar de circulatiestromen en vormt de eyecatcher van het gelijkvloers..

Op het niveau +1 wordt de vrijgekomen achtergevel nageïsoleerd en gebruiken we de voormalige doorgangen als nieuwe raamopeningen: let there be light. De nachthal was een donkere smalle ruimte, maar wordt een lichtrijke overloop. Een project om in de gaten te houden!

project: vervangen van bestaande uitbouw over twee niveaus, door een nieuwe uitbouw met één bouwlaag

fase: voorontwerp

locatie: Diksmuide

Previous
Previous

9600 - MG

Next
Next

8630 - I&J (stal)