1650 - HT

project: restauratie van een geklasseerde windmolen (monument)

fase: uitgevoerd

locatie: Kortemark (Zarren)

De Couchezmolen deelt een eerste plaats als hoogste bakstenen molen van België, met een romphoogte van 21,6 meter en kaphoogte van 25,5 meter. Deze bijzondere bakstenen stellingmolen uit 1870 telt een benedenverdieping en 7 (!) zolders. De machine is al sinds 1944 beschermd als monument. Het bouwwerk is gekenmerkt door een mooie ijzeren gaanderij.

“Telkens ik er passeer, kan ik niet nalaten er even halt te houden om die enorme bakstenen stellingmolen van voet tot nok te bewonderen.” (bron)

De typische witte mantel van de indrukwekkende molen werd hersteld (deels hermetst). De moerbalken en het kruiwerk werden gerestaureerd. De uitzonderlijke gaanderij werd gemetalliseerd en als kers op de taart werden ook de molenwieken vernieuwd. Sinds de restauratie tot een werkende molen is het een recreatieve trekpleister en wordt de site bv. ook bezocht bij schooluitstappen etc. Meer info vind je op inventaris onroerend erfgoed.

Lees ook dit artikel over de restauratie op Open Monumenten.

Lees ook dit artikel over de restauratie op Open Monumenten.

Wij zijn geen eigenaar van de foto’s op deze pagina. Deze zijn afkomstig van de Beeldbank van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Meer informatie?

Previous
Previous

8820 KG

Next
Next

8610 D&J