8600 PL - loft

project: transformatie van een oude zolder tot loftwoning

fase: afwerking

locatie: Diksmuide

Metamorfose van een decennia lang leegstaande zolder in een historisch pand. Reeds bij de eerste plaatsbezoeken was duidelijk dat deze bijzondere ruimte onder twee haakse zadeldaken alle potentieel had voor het realiseren van een even bijzondere en eigenzinnige woning, tussen de bomenkruinen. Het bestaande dak droeg littekens van eerdere verbouwingen, was niet geïsoleerd en bevatte asbest, het gebint werd nl. reeds in het interbellum verbouwd.

Het timmerwerk werd vernieuwd, identisch aan de originele structuur. Onder dit indrukwekkende dak bestaat de woning uit één open ruimte. De connectie met het geheel kan in elke zone ervaren worden. De footprint van het kenmerkend gebouw blijft dus ook op deze bouwlaag zichtbaar. Er worden diep ingesneden raamopeningen voorzien in functie van de zichtbaarheid van de historische tuin met oude bomen en de nabijheid van de walgracht. Daglicht valt hier heel diffuus en zacht binnen, vnl. via noorgerichte lichtstraten. Er wordt bewust gekozen om dienstruimtes afsluitbaar en compact te realiseren, door middel van één beweging: de introductie van een nieuw volume begeleidt de doorgang naar de eet- en kookzone, reguleert toegang tot de badkamer, een toilet en een bergruimte én voorziet in de nodige ruimte voor technieken.

Zoals in de rest van het gebouw, wordt ervoor gekozen verschillende bouwfases leesbaar te maken. De nog zichtbare oude topgevels werden gekaleid, de oude schoorsteenmantels zijn zichtbaar gemaakt. De consoles onder voormalige nokbalken, lood en trekankers herinneren aan een vorige toestand…

Deze woning wordt verwarmd en gekoeld met een geothermische warmtepomp, die ook voorziet in sanitair warm water. Door het voorzien van zonnepannen als dakbedekking, wordt autarkisch verwarmd en gekoeld. Verder is er gekozen voor een doorgedreven hergebruik van regenwater, via een gesofisticeerd filtersysteem.

Deze verbouwing kadert binnen de herbestemming van een voormalige Pastoriewoning: een inbreidingsproject met diverse nieuwe functies, waardoor de site opnieuw een publiek karakter krijgt.

Meer informatie over dit project?

Previous
Previous

8978 - D&R2

Next
Next

1860 - JS