8900 - CFD

project: slopen van bestaande bebouwing + nieuwbouw van een meergezinswoning

fase: uitvoering

locatie: Ieper

Ouders en kinderen die samen willen gaan wonen in een eigen ‘meergezinswoning’, dat verhaal intrigeerde ons meteen. De bestaande bebouwing werd gesloopt. Vanaf deze verse lei ontwerpen we een nieuw gebouw met 4 bouwlagen, passend binnen het stedenbouwkundig kader. We hanteren een massieve architectuur met gelijmd metselwerk en compacte volumetrie.

De nieuwe constructie stapelt twee riante duplexappartementen, elk met een specifieke aantrekkingskracht. De gelijkvloerse garage ontsluit tevens de mooie tuin met boomgaard-allures. De gelijkvloers gebonden duplex focust voornamelijk op de achtergelegen tuin, met vanop het +1 ook zicht op een groendak. De portiek in de achtergevel is perceelbreed en een echte eyecatcher. De leefruimtes genieten dmv. deze overdekte buitenruimte bescherming tov. de zon, privacy tov. de bovenliggende woning en buren, en een volledig beglaasde verbinding met de mooie tuin. Op het niveau +1 exploiteert de woning de doorzonkwaliteiten, aangezien de leefruimte hier ook doorloopt tot aan de voorgevel.

Tussen de twee woningen in situeren zich de technische ruimtes, verspreid over twee verdiepingen maar boven elkaar. De leidingentracés werden zo beperkt tot het minimum én bovendien zijn de technische installaties gemeenschappelijk voorzien. Zo is deze meergezinswoning voorzien van één geothermische warmtepomp met grondboringen, goed voor verwarming, passieve koeling en sanitair warm water.

De tweede duplex situeert zich op niveaus +2 en +3 en is een echt doorzon-appartement. De dubbele hoogte in de leefruimte is ook in het straatbeeld zichtbaar als opvallend dakaccent.

Meer informatie over dit project?

Previous
Previous

8600 - PL bijgebouw

Next
Next

8600 - A&K 2/2